Činjenica da je aronija jedina biljka koja je preživjela nuklearnu katastrofu u Černobilu mnogo govori o njezinim svojstvima. No gotovo čudotvorna moć ove biljke prepoznata je još ranije, u Sjevernoj Americi, čiji su je domoroci Indijanci brali i sušili u svrhu borbe protiv bolesti želuca i probavnih problema. Blagotvorni učinci aronije na zdravlje još se proučavaju, ali velika količina podataka je već poznata.

Naime, aronija dokazano djeluje u prevenciji malignih oboljenja, zahvaljujući sposobnosti dubinskog čišćenja organizma. Dok s jedne strane uništava stanice tumora, s druge strane svojim antioksidativnim djelovanjem štiti zdrave stanice u organizmu, pa je idealna za konzumaciju tijekom kemoterapija. No preporučljiva je i potpuno zdravim ljudima kao dio proljetne ili jesenske detoksikacije te za podizanje općeg imuniteta. Budući da pospješuje cirkulaciju, preporučuje se osobama koje imaju kardiovaskularnih problema. Prikladna je za dijabetičare, osobe koje pate od proširenih vena te za očuvanje vida. Kao jak antioksidans, zaslužna je za održavanje mladalačkog izgleda budući da sprečava bore i strije.

Ukratko o djelovanju aronije:
• poboljšava cirkulaciju
• snizuje krvni tlak
• ublažava migrene i glavobolje
• snizuje vrijednosti kolesterola i triglicerida
• blagotvorno djeluje na sluznicu crijeva i želudac
• podiže imunitet
• smanjuje upale
• sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta
• omogućava bolji rad žuči i jetre
• regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi
• oči štiti od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma
• pomaže kod proširenih vena
• stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i Alzheimerove bolesti

Široka primjena aronije čije se lišće i bobice koriste za liječenje i prevenciju čitavog niza bolesti, upućuje nas na istraživanje tvari sadržanih u njezinim plodovima.

Konzumiranjem aronije svojem ćemo organizmu priuštiti pravu eksploziju vitamina. Zreli plodovi izvori tanina, flavonoida, polifenola, karotena… Od minerala aronija sadrži cink, željezo, bakar, kalij, kalcij, fosfor, mangan i jod.
Aronija je nevjerojatno snažan antioksidans. Sadržaj antioksidativnih tvari u pojedinim namirnicama mjeri se ORAC jedinicama. U 100 grama aronije pronaći ćemo 16 100 ORAC jedinica. Ako znamo da je čovjeku dnevno potrebno između 3000 i 5000 ORAC jedinica, onda nam je jasno koliko je aronija jaka. Zbog toga je dnevno dovoljno pojesti samo 20 do 30 grama aronije. Tko nema vagu, neka jednostavno uzme 20 – 30 bobica aronije na dan.
Te malene bobice kriju u sebi gotovo polovicu svih vitamina: od vitamina C, A i E, preko beta-karotena, pa sve do vitamina skupine B-B9, stoga ne čudi odakle tolika antioksidativna svojstva. Aroniju čini više od 300 biološki aktivnih spojeva. Znanstvenici su ustanovili da lišće aronije sadrži vrlo rijedak vitamin P, koji se u prirodnoj medicini koristi za snižavanje tlaka. Lišće (svježe ili sušeno) upotrebljava se za čaj. Aronija u sebi čuva također rijedak voćni šećer sorbitol.